Inne podcasty znajdziecie na naszym kanale na Youtube: https://www.youtube.com/@wesoespacerypowarszawie6967/videos
Historia zaczyna się w 1845 roku, kiedy to cukiernik Karol Wedel rozpoczął ze wspólnikiem słodki interes na ul. Piwnej w Warszawie. Jednak w 1851 roku usamodzielnił się i przy ulicy Miodowej zakłada Parową Fabrykę Czekolady „C. E. Wedel”. Pierwszym produktem wypuszczonym przez fabrykę były karmelki śmietankowe.
Były one reklamowane w następujący sposób: „Zupełnie nowy i szczególny utwór cukierniczy, a nade wszystko wyborny środek leczniczy i łagodzący wszelkie cierpienia piersiowe, nader skuteczny na słabości te w miesiącach wiosennych, a nawet dla nie cierpiących i zwolenników delikatnego smaku – bardzo przyjemny wyrób”.
Obok fabryki powstała Cukiernia Wedla. Warszawiacy mogli w niej m.in. skosztować pitną czekoladę oraz kupić produkty mające służyć zdrowiu, takie jak karmelki do ssania na kaszel, słód klonową i pastylki z mięty pieprzowej.
Mam nadzieję, że spodoba Wam się historia słodyczy Wedla (np. Ptasie Mleczko).